Tamni oblaci nad auto-kompanijama

Bez autora
Oct 06 2011

Septembarska prodaja automobila u Italiji i Španiji pala je na najniži nivo u poslednjih 15 godina, isporuke su smanjene i u Francuskoj. Analitičari upozoravaju da se može očekivati još mnogo loših vesti, budući da su izgledi u vezi sa oporavkom evropske privrede i dalje sumorni.Za razliku od Evrope, većina američkih auto-kompanija beleži dvociftene procente prodaje minulog meseca, pa je "Dženeral motors" (GM) povećao isporuke 20 odsto, a "Ford" i "Krajsler" devet, odnosno 27 procenata. Italijanska prodaja smanjena je za 5,7 odsto, na oko 146.000 kola u septembru.

Tamni oblaci nad auto-kompanijamaSeptembarska prodaja automobila u Italiji i Španiji pala je na najniži nivo u poslednjih 15 godina, isporuke su smanjene i u Francuskoj. Analitičari upozoravaju da se može očekivati još mnogo loših vesti, budući da su izgledi u vezi sa oporavkom evropske privrede i dalje sumorni.

Za razliku od Evrope, većina američkih auto-kompanija beleži dvociftene procente prodaje minulog meseca, pišu agencije, navodeći da je "Dženeral motors" (GM) povećao isporuke 20 odsto, a "Ford" i "Krajsler" devet, odnosno 27 procenata.

Italijanska prodaja smanjena je za 5,7 odsto, na oko 146.000 kola u septembru, saopštilo je italijansko ministarstvo saobraćaja. Italijanska asocijacija inostranih proizvođača kola UNRAE upozorila je da je obim isporuka najniži od 1996. godine, a porudžbine su smanjene 6,5 odsto i dotakle nivo koji je najgori od 1998.

"Ti podaci pokazuju da nas očekuje težak period godine", objavila je UNRAE, procenjujući da će posrtanje u čitavoj 2011. dostići 11 procenata.

Španska prodaja prošlog meseca smanjena je 1,3 odsto na godišnjem nivou, na oko 55.400 kola, objavilo je Udruženje španskih prodavca ANFAC, pripisujući loš rezultat povećanju poreza na dodatu vrednost i povlačenju vladinih subvencija za nabavku automobila.

U poslednjih 12 meseci, Španija beleži pad isporuka vozila od 20,7 odsto u poređenju sa istim periodom 2010.

U Francuskoj, vesti su za sada nešto bolje. Prodaja automobila smanjena je za 1,4 odsto, saopštilo je udruženje trgovaca C C F A, navodeći da su tome doprinela nepovoljna privredna kretanja.

Tržiste se usporeno smanjuje, ali pokazuje znake života, procenjuje C C F A i ističe da se može očekivati da će pad isporuka biti manji nego što se ranije očekivalo, kada se računalo sa padom od osam do 10 procenata. Za devet meseci, registracija novih kola je u još pozitivnoj teritoriji, plus 0,2 odsto.

Predstoje, ipak, teški meseci za evropske autokompanije, ocenjuju analitičari, navodeći da se na horizontu "naziru tamniji oblaci nad privredom."

Računa se da će francusko tržište automobila biti manje za oko pet odsto u 2011, a da će se u Italiji ove godine prodati 1,8 miliona vozila. Taj nivo, kako se navodi agencija "Promotor", dovodi u pitanje opstanak jednog broja trgovinskih lanaca automobilima.

Nije realno da se očekuje oporavak tržišta u 2012 godini, pošto se italijanska privreda nalazi na "ivici provalije", smatraju stručnjaci "Promotora."

Septembarska prodaja u Italiji, s padom od 5,7 odsto, lošija je nego u Francuskoj i Španiji, a rezultati "Fijata", kao najveće domaće auto-kuće, najslabiji su od 1996.

"Fijat" je zabeležio rast isporuka od dva odsto u Italiji, gde su tri njegova glavna brenda "Fijat", "Lanča" i "Alfa Romeo" prodala oko 45.000 vozila, dva odsto više nego u septembru prošle godine.

Najtraženiji su bili mali gradski automobil "fijat panda", kao i "fijat punto", prema saopštenju uprave "Fijata" koja je ocenila rezultate za čitavo italijansko tržište u septembru "kao najslabije od 1996. godine."

Ali, prodaja američke grupe "Krajsler" u kojoj "Fijat" drži većinski paket akcija, doživljava pravi "bum" isporukom koja je 27 odsto veća nego u prošlom septembru, što je najbolji rezultat od 2007.

Federacija italijanskih trgovaca kolima "Federauto" očekuje da će prodaja vozila u zemlji ove godine dostići 1,7 miliona, u odnosu na raniju projekciju od 1,8 miliona, zbog manje potražnje izazvane dužničkom krizom.
Na svetskom tržištu prodaja kola beleži različite rezultate. Dok japanska prodaja raste 1,7 odsto u septembru, isporuke "Maruti-Suzukija" u Indiji pale su 21 procenata prošlog meseca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik